top image food
MEGALI.jpg

Σήμερα σε αρκετά ορεινά κυρίως χωριά, αλλά και σε πεδινά πηγαίνουν κανίσκι στον γάμο ένα ζώο σφαγμένο, αρνί ή πρόβατο ή αίγα, τίποτα άλλο.

Πριν πούμε τί περιείχε το κανίσκι παλαιότερα να πούμε τί είναι το κανίσκι. Είναι το δώρο, αλλά και το είδος του δώρου, το φίλεμα που έστελναν σε γάμο κυρίως αλλά και σε γιορτές, ονομαστικές, γιορτές του Πάσχα, των Χριστουγέννων και σε άλλες ειδικές περιπτώσεις. Διαβάζουμε στον ''Κατσούρμπο'':
-κι όλοι με προσκυνούσινε και κανισκεύουσί με'' ΄
Ή διαβάζουμε στον ''Φορτουνατο'':
- να κανισκέψω ελόγιασα τον πεινασμένο χάρο''
Ή διαβάζουμε στα ''Δίφορα'' του αξέχαστου Κωστή Φραγκούλη:
''-που κανισκεύεις με τη μια, χαρίζεις με την άλλη
και δε λυπάσαι τα χρυσά και δε ψηφάς τ` ασήμι''.
'Η θυμόμαστε το λαϊκό δίστιχο:
''-Χαμήλωσε τσοι κλώνους σου σου το ζητώ κανίσκι,
γιατί μικρό μου τσι κορφές ο κεραυνός τσι βρίσκει.!!''
Ας δούμε τί περιείχε το κανίσκι παλαιότερα: ένα γουλίδι κρέας [ένα τεταρτημόριο του ζώου] μακαρόνια, πατάτες, ρύζι, λάδι, μέλι, πετιμέζι, κρομμύδια και ότι άλλο είχε την ευχαρίστηση ο αποστολέας. Το κανίσκι το πήγαιναν την Παρασκευή το βράδυ πριν γίνει ο γάμος. Ήταν δε το δώρο μέσα σ` ένα κανισκάρι, σε μεγάλο δηλαδή κοφίνι πλεγμένο από σχισμένα καλάμια, αβαθές και με πολύ ανοιχτά χείλη
Αφού παρέδιδαν το κανίσκι, οι παραλήπτες έγραφαν το όνομα αυτού που το έφερνε, χωρίς να γράφουν τί περιείχε και σαν αντάλλαγμα, τοποθετούσαν μέσα ή ένα κουλούρι, ή ένα κομάτι ψημένο κρέας. Δεν τους άφηναν όμως να φύγουν, αν δεν τους τραπέζωναν. Το παραδοσιακό φαγητό που πρόσφεραν αυτό το βράδυ ήταν το χοιρινό με τα ροβίθια. Ήταν ένα έδεσμα που όσοι το έχουν φάει, θυμούνται ακόμα τη νοστιμιά του. Τα γουρουνόπουλα ή τους μεσόχοιρους τα εξασφάλιζε ο γαμπρός αγοράζοντάς τα, ή εκτρέφοντάς τα γι αυτό τον σκοπό. Τα έκοβαν μικρά κομμάτια για να ευκολοσερβίρονται και τα έψηναν με τα ροβίθια, που είχαν προηγουμένως βάλει για ένα βράδυ στο νερό. Τα ροβίθια ήταν του εμπορίου.

1

Υλικά
1 κιλό χοιρινό (σπάλα ή μπούτι)
500γρ. ρεβίθια
½ κουταλάκι σόδα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
100ml κόκκινο κρασί
1 κουταλιά πελτέ
2 ώριμες ντομάτες
½ κουταλάκι κύμινο
3 φύλλα δάφνης
Αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση
Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ με αρκετό νερό και τη σόδα για να μουλιάσουν. Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε 2-3 φορές και αφήνουμε να σουρώσουν.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε το χοιρινό κομμένο σε μικρές μερίδες. Σοτάρουμε και από τις δυο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να μυρίσει. Ρίχνουμε τις ντομάτες κομμένες σε φέτες και τα μπαχαρικά. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά μέχρι να βράσει το φαγητό.
Βάζουμε τα ρεβίθια και ανακινούμε κυκλικά τη κατσαρόλα να μπουν μέσα στη σάλτσα. Συμπληρώνουμε με δυο κούπες νερό, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1,50 ώρα. Παρακολουθούμε αν χρηστεί να συμπληρώσουμε με ζεστό νερό.
Όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά, ξύνουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να μελώσει για 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!

2
Φωτογραφία: Γιώργος Θαλασσινός


Βρείτε μας σε
Facebook https://www.facebook.com/nektariakokkinaki/
Instagram https://www.instagram.com/nektaria_kokkinaki/
YouTube https://www.youtube.com/channel/UCpVOK5SrlunZdHerBoY0kwQ


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας
ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

1

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΓΙΑΧΝΕΡΑ ΧΟΡΤΑ

10