top image food
LAXANOJEFTEDES21 2.jpg

Οι κολοκυθοκορφάδες είναι μια ιδιαίτερη γευστική απόλαυση των καλοκαιρινών λαχανικών. Είμαστε στο καλοκαίρι, σε μια εποχή που αφθονούν τα λαχανικά στους κήπους και μας καλούν να ετοιμάσουμε μια μεγάλη ποικιλία από απολαυστικά πιάτα. «Κάθε πράγμα στο καιρό του», λέει μια παλιά λαϊκή ρήση και φαίνεται να είναι σοφή όταν μιλάμε για φρούτα και λαχανικά.

laxanikakoto145
Ζούμε σ’ ένα παραδεισένιο τόπο που αφθονούν και ποικίλουν όλες τις εποχές με αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε διαχρονικά μια τεράστια ποικιλία συνταγών κτισμένων πάνω σε αυτό τον φρουτολαχανικό πλούτο που είναι γεμάτος με βιταμίνες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία, πλούσια σε γεύση και χαμηλές θερμίδες! Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι. Οι κολοκυθοκορφάδες είναι τα τρυφερά βλαστάρια της κολοκυθιάς που οι παλιές νοικοκυρές τα μαγείρευαν όπως όλα τα χόρτα και πρόσθεταν και γλυκά κολοκύθια και καμιά φορά και λίγες πατάτες και δεν είναι οι ανθοί που τους ονομάζουμε κολοκυθοανθούς.
Το πάντρεμα κολοκυθοκορφάδων με κρέας από κοτόπουλο δίνει ένα υγιεινό, χορταστικό πιάτο και ένα εύγεστο αποτέλεσμα. Είναι το λευκό κρέας που αγάπησε ο Έλληνας από την παιδική του ηλικία διότι στην κατσαρόλα, στο φούρνο, στο τηγάνι ή στα κάρβουνα συνδυάζεται με λαχανικά, ζυμαρικά, ρύζι, μπαχαρικά, βότανα και πλήθος άλλων υλικών όπως γιαούρτι, τυριά και τσίπα που συνηθίζουν στην Κρήτη. Αυτό τους δίνει φανταστικό δέσιμο και απερίγραπτη νοστιμιά.
Στην ελληνική ύπαιθρο η όρνιθα ή το κοτοπουλάκι ήταν κομμάτι της ζωής τους. Το ελληνικό νοικοκυριό στο χωριό φρόντιζε να έχει το κοτέτσι του, με τις κότες να «κακαρίζουν» δυνατά εφόσον γεννήσουν ένα αυγό και για να καλέσουν τους νεοσσούς τους. Η αγροτική οικογένεια ήθελε να έχει το καθημερινό αυγό τους και το κοτόπουλο στο πιάτο τους, έστω μια φορά το μήνα.

Υλικά
1 κιλό κοτόπουλο κομμένο σε με τρεις μερίδες
200 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 κιλό κολοκυθοκορφάδες (φρέσκα φύλλα κολοκυθιάς)
10 κολοκυθοανθούς
4 κολοκυθάκια μικρά
2 πατάτες
1/2 ματσάκι δυοσμό
1/2 ματσάκι μαϊντανό
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Αρχικά καθαρίζουμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι τις κολοκυθοκορφάδες από τις ίνες. Κόβουμε ένα κομμάτι από το κοτσάνι και τραβάμε αργά μέχρι να αποσύρουμε τις ίνες πάνω από το φύλλο.
Πλένουμε πολύ καλά και αφήνουμε να σουρώσουν. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Πλένουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια και κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί.
Βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλο και σοτάρουμε πολύ καλά και απ’ τις δύο πλευρές.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά ώσπου να μαλακώσει.
Ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες αλατίζουμε και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά.
Συμπληρώνουμε με μισή κούπα ζεστό νερό. Κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και ανακατεύουμε για λίγο.
Ρίχνουμε τους κολοκυθοκορφάδες, τους κολοκυθοανθούς, το μαϊντανό, τον δυόσμο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με κλειστή την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά ακόμα.
Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε φρέσκο τριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

laxanikakoto1e

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

2patatesougkraten2

ΜΑΡΟΥΛΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΗΘΟ

maroulosalata3a