Τα γεμιστά είναι από τα δημοφιλή παραδοσιακά, αυθεντικά, ελληνικά πιάτα που αντιπροσωπεύουν τη χώρα μας στις κουζίνες όλου του κόσμου και κερδίζουν τις καρδιές των καταναλωτών, διεθνώς.Εμβληματικό, πεντανόστιμο, κυρίως καλοκαιρινό πιάτο που φτιάχνουν όλες οι νοικοκυρές και το απολαμβάνουν όσοι κάτσουν στο τραπέζι.Μας αρέσει να τα συνοδεύουμε με φέτα, ένα καθαρά ελληνικό προϊόν.
ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Στη λέξη γιουβέτσι ο νους μας πηγαίνει σε κάτι πολύ συγκεκριμένο, στο
φαγητό της πολίτικης κουζίνας που όλοι μας το έχουμε στη καρδιά μας.
ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ
Η μοναστηριακή κουζίνα είναι λιτή, νόστιμη, με συνταγές ωφέλιμες για την υγεία. Βασίζεται στα λαχανικά, τα όσπρια πολλά από τα οποία παράγουν οι ίδιοι και κυρίως τα θαλασσινά. Οι μοναχοί τηρούν αυστηρά τη νηστεία. Τρώνε με εγκράτεια και όσο πρέπει. Και αυτό διότι οι μοναχοί ζουν με τα απλά, τα απαραίτητα, τα λιτά. Δηλαδή έχουν την απόλυτη υγιεινή διατροφή.
ΜΠΑΜΙΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Οι μπάμιες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό λαδερό φαγητό με ξεχωριστή γεύση, σκέτο γλύκισμα! Με την ιδιαίτερη γεύση κερδίζει αυτούς που τις δοκιμάζουν και ανατρέπει τις όποιες αντιρρήσεις δημιουργούνται λόγω της ιδιαίτερης υφής που αποκτά μετά το μαγείρεμα. Από τις αρχές του καλοκαιριού έως τα μέσα φθινοπώρου υπάρχουν φρέσκιες μπάμιες σε όλα τα μανάβικα οπότε μπορούμε να τις γευτούμε με μια πληθώρα συνδυασμών.
ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ ΝΑΞΟΥ
Η Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με τα πάμπολλα γραφικά χωριουδάκια της, τις ονειρεμένες παραλίες και τα ξεχωριστά έθιμά της, προσφέρει μια απέραντη ποικιλία υψηλής ποιότητας ντόπιων προϊόντων και εξαιρετικών τοπικών συνταγών, ικανών να ικανοποιήσουν τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη.
ΚΟΛΟΚΥΘΟΑΝΘΟΙ ΜΕ ΜΑΛΑΚΑ ΤΥΡΙΑ
Οι κολοκυθοανθοί είναι τα άνθη των κολοκυθιών και είναι πολύ νοστιμότεροι από το καρπό. Γεμιστοί με αρωματικά, με ανθότυρο, γαλοτύρι, μυζήθρα, με φέτα, τριμμένα τυριά ή ακόμα και με κιμά, αποτελούν μια γευστική καλοκαιρινή απόλαυση.
ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ
Ντοματούλες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πιπεριές, ακόμα και μεγάλα κρεμμύδια γεμισμένα με ρύζι και κιμά ή και ορφανά, με σκέτο ρυζάκι -ή και πλιγούρι όπως συνήθιζαν στην Κρήτη- και μπόλικα μυρωδικά, κρεμμυδάκι κι άφθονο καλό ελαιόλαδο, αραδιασμένα σε ένα ευρύχωρο ταψί, με τις κορυφές τους πασπαλισμένες με τριμμένη φρυγανιά και χρυσοκοκκινισμένες από το "φίλημα" του φούρνου. Η απόλυτη καλοκαιρινή εικόνα!
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ
Τα γιαχνιστά φαγητά είναι από τα πιο νόστιμα και αγαπημένα της ελληνικής κουζίνας.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΟΡΦΑΔΕΣ
Οι κολοκυθοκορφάδες είναι μια ιδιαίτερη γευστική απόλαυση των καλοκαιρινών λαχανικών. Είμαστε στο καλοκαίρι, σε μια εποχή που αφθονούν τα λαχανικά στους κήπους και μας καλούν να ετοιμάσουμε μια μεγάλη ποικιλία από απολαυστικά πιάτα. «Κάθε πράγμα στο καιρό του», λέει μια παλιά λαϊκή ρήση και φαίνεται να είναι σοφή όταν μιλάμε για φρούτα και λαχανικά.
ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Στην βίβλο των γευστικών αναμνήσεών μας έχει καταγραφεί με χρυσά γράμματα η λέξη γεμιστά! Ένα φαγητό με όνομα βαρύ από νοστιμιά, χρώματα, αρώματα και μπόλικες βιταμίνες ολόδροσων λαχανικών, που αγκαλιάζουν προστατευτικά την πεντανόστιμη γέμισή τους.
ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
Δικαίως μπορεί να αναρωτηθείτε, μα μουσακάς χωρίς μια παχιά στρώση λαχταριστής μπεσαμέλ γίνεται; Και όμως γίνεται φίλοι μου, όχι απλά διότι έτσι επιτάσσουν πλέον οι σύγχρονοι κανόνες υγιεινής διατροφής, αλλά και γιατί η διάσημη αυτή γαλλικής καταγωγής κρέμα "παντρεύτηκε" με την υπόλοιπη συνταγή του μουσακά μόλις 100 χρόνια πριν, γύρω στο 1920, όταν ο διακεκριμένος Έλληνας chef -Σιφνιός στην καταγωγή-, o Nικόλαος Τσελεμεντές, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για την δημιουργία της ελληνικής αστικής κουζίνας, αποφάσισε να εξευρωπαΐσει το μοναδικό αυτό πιάτο, αφαιρώντας του παράλληλα τα πολλά και βαριά μπαχαρικά, κληρονομιά από την εξ ανατολών καταγωγή του.
ΠΡΑΣΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ
Πράσα με πατάτες γιαχνί, νόστιμο και παραδοσιακό πιάτο με πολλές θρεπτικές ουσίες.
ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΟ ΡΥΖΙ
Το ρύζι είναι η πιο σημαντική τροφή για τρία δισεκατομμύρια κόσμο, δηλαδή το μισό πληθυσμό της γης. Αποτελεί τη βασική ύλη σε εθνικά πιάτα πολλών χωρών και σε εμάς στην Ελλάδα με τα γεμιστά, τους ντολμάδες και τα κάθε είδους χορτόρυζα όπως το λαχανόρυζο.
KOYNOYΠΙΔΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ
Όταν μιλάμε για υγιεινή διατροφή, μιλάμε για φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και άπαχο κρέας. Από τα λαχανικά, αυτά που βοηθούν το σώμα να αποτοξινωθεί είναι το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και η λαχανίδα.
ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΨΗΛΟΚΟΜΕΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΙ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΣΙΤΑΡΙ
Οι λαχαντολμάδες και γενικότερα οι ντολμάδες είναι ένα φαγητό που λατρεύουν όλοι οι Έλληνες. Γευστικό και απλούστατο φαγητό που λατρέψαμε από παιδιά.
ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΦΕΤΑ
Το μοσχάρι είναι κρέας που σταδιακά λατρέψαμε στην Ελλάδα και ιδιαίτερα το κοκκινιστό μοσχάρι είναι ένα παραδοσιακό κυριακάτικο ή γιορτινό πιάτο δεμένο με τις ελληνικές γαστρονομικές συνήθειες.
TOYΡΛΟΥ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΠΟΧΗΣ
Τα λαχανικά για εμάς τους Έλληνες είναι το προϊόν που θα βρεις φρέσκο σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης χειμώνα καλοκαίρι. Είναι ένα πλεονέκτημα που έχουμε και έτσι γευόμαστε την κάθε εποχή.
ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
Οι μελιτζάνες παπουτσάκια, όπως συνηθίσαμε να τις λέμε, με στρώση από κιμά και μπεσαμέλ, είναι ένα ευρηματικό πιάτο που μοιράζεται τα ίδια περίπου υλικά με τον ελληνικό μουσακά.
TAΡΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΠΟΧΗΣ
Είναι ένας από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να αξιοποιήσεις τη νοστιμιά των λαχανικών της εποχής, τα τυριά και τα αρωματικά βότανα όπως ρίγανη και θυμάρι.